Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
In een RI&E staat beschreven welke risico's het werk met zich meebrengt voor de medewerkers. Onderdeel van de RI&E is een plan van aanpak met de maatregelen om deze risico’s aan te pakken.
Wat kun jij ermee?
- Je mag het RI&E-rapport inzien en zo zien wat er over jouw afdeling staat vermeld.
- Je kunt ook voorstellen om de delen van het rapport die over jouw afdeling gaan, eens te bespreken in het team.
- Als er na een aantal jaren weer een nieuwe RI&E wordt uitgevoerd, kun je vragen of jij kunt meewerken om knelpunten aan te dragen en passende maatregelen daarbij aan te geven.
Preventiemedewerker
Bedrijven zijn verplicht om ten minste één medewerker aan te wijzen en op te leiden als preventiemedewerker. Deze interne arbodeskundige adviseert directie, OR, leidinggevenden en medewerkers over arbozaken. En coördineert de werkzaamheden op het gebied van veilig en gezond werk.
Wat kun jij ermee?
- Je kunt bij de preventiemedewerker(s) terecht met vragen over veilig en gezond werk. Vooral die vragen waarop jouw leidinggevende je geen antwoord kan geven.
- Je kunt ook in een teambespreking voorstellen om de preventiemedewerker eens in het team uit te nodigen om een actuele arbokwestie toe te lichten.
Arbodienst/bedrijfsarts
Een werkgever moet zich laten bijstaan door een bedrijfsarts voor de begeleiding van zieke werknemers. Hij kan hiervoor een contract sluiten met een arbodienst.
Wat kun jij ermee?
- Bij ziekte kun je worden opgeroepen voor een gesprek met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts zal jou en jouw werkgever een advies geven over mogelijke werkhervatting.
- Als je het niet eens bent met een advies van een bedrijfsarts over jouw werkhervatting, kun je een 'second opinion' aanvragen bij een bedrijfsarts in een andere organisatie.
- Als je niet ziek bent maar wel vragen hebt over gezondheid en werk, kun je op eigen beweging een preventief arbospreekuur aanvragen bij de bedrijfsarts.
Bedrijfshulpverlening (bhv)
Bij een ongeval, brand of andere calamiteit zorgen bedrijfshulpverleners (bhv'ers) voor de eerstehulpverlening. De werkgever moet ervoor zorgen dat er steeds voldoende, goed opgeleide bhv'ers aanwezig zijn. En uitgewerkte plannen om eventuele calamiteiten aan te pakken.
Wat kun jij ermee?
- Weet wat te doen bij brand of een andere calamiteit? Wie zijn de bhv'ers in het gebouw waar jij werkt? Weet je de antwoorden niet (goed), vraag het dan na.
- Je kunt je ook opgeven als bhv'er om in geval van nood jouw collega's te helpen. Je krijgt dan trainingen die ook buiten jouw werk nuttig kunnen zijn.
Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
De werkgever zorgt ervoor dat je eens in de paar jaar een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) kunt ondergaan. De bedrijfsarts kijkt dan of je gezondheidsproblemen hebt door jouw werk. Een PAGO bevat bijvoorbeeld een oogtest voor beeldschermwerkers en een gehoortest voor medewerkers die regelmatig in lawaai werken.
Wat kun jij ermee?
- Je bent niet verplicht om deel te nemen aan een PAGO, maar als je dat doet krijg je een individuele uitslag. Daarmee kun je zien wat de effecten zijn van de gezondheidsrisico’s in jouw werk.
- Je kunt voorstellen om de anonieme groepsresultaten van het PAGO te bespreken in jouw team.
Voorlichting en training over veilig en gezond werken
De corporatie verzorgt voorlichting en training over de risico’s in het werk. Zoals voorlichting over werkdruk en training over omgaan met agressie of het instellen van je bureaustoel.
Wat kun jij ermee?
- Je neemt deel aan de arbovoorlichting en training die de werkgever aanbiedt.
- Als je behoefte hebt aan meer arbovoorlichting en training, bespreek dat in jouw team en/of met jouw leidinggevende. Regelmatige herhaling/opfrissing is gewenst.
NB: Elders op deze Arbo Portal zijn onderdelen van het arbobeleid beschreven die gaan over werkdruk en agressie/ongewenste omgangsvormen.