De werkgever wijst enkele werknemers aan als bedrijfshulpverleners om de juiste maatregelen te treffen bij calamiteiten zoals een bedrijfsongeval of brand. Bedrijfshulpverleners hebben als belangrijkste taken:
Het vereiste aantal bedrijfshulpverleners is niet in de wet bepaald. Uitgangspunt is op ieder moment dat er in een bedrijfsgebouw gewerkt wordt, moet er binnen enkele minuten na een calamiteit een opgeleide bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Het benodigd aantal bhv'ers is vooral afhankelijk van de risico’s in het bedrijf, het aantal medewerkers en bezoekers, het aantal bedrijfsgebouwen en de werktijden. Voor alleenwerkenden en medewerkers die extern werken worden andere maatregelen getroffen.
Basis voor de bedrijfshulpverlening is een bedrijfsnoodplan waarin de corporatie al de denkbare calamiteiten beschrijft. Zoals: bedrijfsongeval, brand, bommelding, overstroming, gaslek bij buurbedrijf, storm, agressie-incident en dergelijke. Per calamiteit is uitgewerkt welke aanpak daarbij passend is.