Werk & mantelzorg

Een op de vier medewerkers in onze sector combineert dagelijks tot geregeld het werk met mantelzorgtaken. Mantelzorg én zorgtaken, zoals de opvoeding van je kinderen, veranderen de werk-privébalans van jou als medewerker en leveren de organisatie uitdagingen op.

Tonny van Eekelen Alwel
Alwel werkt bewust mantelzorgvriendelijk
Alwel is mantelzorgbewust en heeft daarom de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontvangen.
Patricia van Tilburg
“Hoe fijn zou het zijn als je werkgever je vraagt wat je nodig hebt als mantelzorger”
Patricia van Tilburg, coördinator Verhuur en Onderhoud bij Heuvelrug Wonen, is mantelzorger. Wat betekent dit voor haar?
Mantelzorg Karim met moeder
Jouw praktijkvoorbeeld hier?
Ben jij mantelzorger en werk je bij een corporatie? En voel je je ook ondersteund door je corporatie? Dan horen we graag hoe dat bij jou is geregeld. Mail ons.
Mantelzorg Antine met zoon 1x1

Aandacht voor mantelzorg belangrijk

Wist je dat mantelzorg een direct effect heeft op je duurzame inzetbaarheid? Dat blijkt uit onderzoek van TNO, vertaald in het duurzame-inzetbaarheidsmodel dat FLOW hanteert. Daarmee is mantelzorg een onderwerp waar niet alleen werknemers maar ook werkgevers aandacht voor moeten hebben. In het FLOW Arbeidsmarktonderzoek 2021 gaf 60 procent van de werknemers aan (mantel)zorgtaken te hebben. Ben jij zo’n medewerker? Of geef je leiding aan medewerkers met deze taken? FLOW heeft voorbeelden, handvaten en achtergrondinformatie. Zodat je samen kunt afspreken hoe het werk optimaal gedaan kan worden in combinatie met (mantel)zorgtaken. En hoe je dat kunt aanpassen als dat nodig is.

DI-model Arbeidsmarktonderzoek 2021

Wat is mantelzorg?

Over mantelzorg bestaan veel ideeën. Wanneer is er sprake van mantelzorg en wat maakt mantelzorg zo specifiek? TNO hanteert het volgende uitgangspunt: er is sprake van mantelzorg als je hulp biedt aan iemand uit je directe sociale omgeving die extra zorg nodig heeft. De hulp die je biedt gaat verder dan de gebruikelijke, dagelijkse hulp die bijvoorbeeld huisgenoten elkaar bieden omdat zij samen verantwoordelijk zijn voor het huishouden.

Meer weten?

Cijfers: hoe raakt mantelzorg medewerker en organisatie?

Volgens het Arbeidsmarktonderzoek 2021 verricht 27 procent van de medewerkers dagelijks tot geregeld mantelzorg. Uit een peiling onder het Werk&Mantelzorg Panel blijkt dat 30 procent van de werkende mantelzorgers meer uren wil werken, mits er iets verandert op het werk. Verder geeft 92 procent aan dat een mantelzorgvriendelijk beleid het verschil kan maken. Ook bij de keus voor een andere werkgever speelt bij 87 procent van de werkende mantelzorgers de aandacht voor de werk-privésituatie een rol.

Bekijk meer cijfers

Maak combinatie werk & mantelzorg mogelijk

Een video voor leidinggevenden en HR, maar ook voor de mantelzorger zelf interessant.

Hoe creëer je een mantelzorgvriendelijk werkklimaat?

De combinatie van werk en mantelzorg kan lastig zijn. Voor werknemers én ook voor werkgevers. Overbelasting ligt op de loer. Met mogelijk verzuim en uitval als gevolg. Een mantelzorgvriendelijk werkklimaat vraagt iets van werkgever en medewerker. Maar wat is er nodig om de combinatie te bespreken en maatwerkoplossingen mogelijk te maken bij werkgever en werknemer?

Werkgever: wat kun je doen?

Als werkgever kun je de combinatie van werk en mantelzorg expliciet agenderen. Bewustwording, aandacht, begrip en mantelzorg bespreekbaar maken, lonen. Werkgevers die samen met hun medewerkers naar oplossingen zoeken, ervaren minder verzuim en verloop en juist meer vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid op de werkvloer.

Wat kun je doen als werkgever?

Medewerker: wat kun je doen?

Heeft je partner, ouder, kind of broer extra zorg nodig? Niet even, maar voor langere tijd? Dat vraagt vaak onmiddellijk iets van jou. Je regelt zaken om grip te houden op de situatie. Wat kun jij doen om op tijd ook goed voor jezelf te zorgen? Zodat je thuis en op het werk inzetbaar blijft? Er is meer mogelijk dan je denkt. Wanneer je jezelf gaat zien als mantelzorger, kun jij ook de juiste ondersteuning vragen voor jezelf.

Wat kun je doen als medewerker?